DNA Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Bilgi
İnsan DNA dizisinin %8’ini virüs DNA’ları oluşturur.
İnsan DNA’sının yaklaşık %8’i insan soyunun geçmişindeki bizi enfekte edememiş virüslerin kalıntısıdır.
(Antik virüsler)
Sadece %0.1…
Tüm insanların DNA dizileri %99.9 oranında benzerlik göstermektedir, geri kalan %0.1 bizleri gelişimimizle birlikte biyolojik olarak farklı kılan kısımdır. Aynı zamanda bu %0.1 farklı insan DNA dizilerini belirlemek için yeterlidir. (Babalık testi gibi)
İnsan DNA dizisiyle muzun DNA dizisi %55 oranında benzemektedir.
Tüm canlılar evrimsel olarak aynı kökenden geldiği için kalıtımsal olarak da birbirlerine yakınlıkları oranında benzerler. Bu insan için de geçerlidir.
İki biyolojik babalı çocuk mümkün
Teorik olarak yumurtanın genetik içeriği erkek DNA’sıyla değiştirilebilir ve spermle döllenebilir. Böylece iki erkek bir çocuğun biyolojik ebeveynleri olabilirler.
Her gün bir milyon hasar!
Her hücremizin DNA’sı günde ortalama 1 milyon kez hasara uğrar. Bu mutasyonlar büyük çoğunluğu etkisizdir, nadiren faydalı ve zararlı etkileri de olabilir. DNA tamir mekanizmaları ile tamir edilmeye çalışılır. Eğer zararlı bir mutasyon tamir edilemezse hücre planlanmış ölümle yok edilebilir, veya kanserleşme ihtimali vardır.
Mitokondri DNA’sının köken araştırmalarında kullanılması
Mitokondri kendi DNA’sı olan ve kendi kendini kopyalayan bir organeldir. İnsan gibi heterogamik ve seksüel üreyen canlılarda mitokondri sadece anneden çocuklarına geçmektedir, bu durum özellikle kısa zaman dilimleri ve tür içi yapılan karşılaştırmalarda köken ağacının çıkarılmasını kolaylaştırmaktadır. Çünkü sadece dişilerden oluşan ve birbirine karışmayan zincirler oluşturulabilmektedir.